Voel de brand niet: Hotstone-massage | Tijdschrift voor massagetherapie (2023)

Door Mary Nelson, 1 september 2010

Voel de brand niet: Hotstone-massage | Tijdschrift voor massagetherapie (1)

U bent een massagetherapeut om verschillende redenen, en de meeste, zo niet al deze redenen hebben te maken met het helpen van uw cliënten om zich beter te voelen.

Of je ze nu helpt te ontspannen, te genezen van een blessure of pijn te verminderen, je weet dat massagetherapie werkt. Massage werkt omdat je toegewijd bent aan het voortdurend leren en verbeteren van je vaardigheden in de modaliteiten die je beoefent.

Door permanente educatie te volgen, te studeren bij massagetherapeuten die in de praktijk zijn geweest of die bijzonder bedreven zijn in bepaalde modaliteiten, combineren ze allemaal om u een betere massagetherapeut te maken.

En wanneer u met uw klanten te maken heeft, is kennis macht, vooral wanneer u modaliteiten gebruikt die mogelijk schade kunnen toebrengen. Hierna leer je meer over hoe je veilig kunt oefenen met hete stenen.

De techniek

Zoals bij alle benaderingen van massagetherapie, zullen veel factoren u helpen bij het bepalen hoe u hotstone-technieken in de sessie van een cliënt kunt integreren - of helemaal niet. Een hotstone-sessie met een cliënt die meerdere gezondheidsproblemen heeft, zal bijvoorbeeld noodzakelijkerwijs anders zijn dan een sessie waarbij de cliënt geen gezondheidsproblemen heeft.

Ook wanneer u hete stenen gebruikt, wilt u ervoor zorgen dat u het niet overdrijft wanneer u de techniek voor het eerst met uw klanten gebruikt.

Deze modaliteit is, net als de meeste massagetechnieken, bedoeld om gedurende een periode van weken op te bouwen, en uw cliënten moeten de sessie altijd met een nieuw leven ingeblazen, energiek, ontspannen en ondersteund verlaten. Als een cliënt zich ziek voelt of pijn heeft, of als de temperaturen hun interne systemen overbelasten, kunnen ze overwegen om terug te keren. Onthoud dat uw doel als hun massagetherapeut is om hen te helpen detedervoordelen van ontvangenvoortdurendehotstone massages.

Hete steen kan worden gebruikt met verschillende massagemodaliteiten, waaronder Zweedse massage, en kan ook op het lichaam van de cliënt worden geplaatst. Bij het plaatsen van stenen, echtermoet onthoudenom een ​​laken, handdoek of kleding te gebruiken tussen de blote huid van de cliënt en de hete steen.

Tijdens het plaatsen van de stenen duurt het gemiddeld 3 tot 4 minuten voordat de warmte volledig door de lagen van weerstand/materiaal is gedrongen voordat uw cliënt nauwkeurig kan vaststellen of de stenen te heet zijn. (Deze gemiddelde tijd varieert ook, afhankelijk van de dikte van het gebruikte materiaal, de gezondheid van de cliënt, de temperatuur en de plaatsing van de stenen.)

De Musts

Ken je klant

Vooral bij hotstone-massage is het noodzakelijk dat uw massagecliënten een gedetailleerd intakeformulier invullen. Massagetherapeuten hebben een volledig begrip van de gezondheid van de cliënt nodig om te bepalen welke temperatuur geschikt is.

Zorg ervoor dat u weet of uw klant blessures heeft, chronische spanning heeft, medicijnen gebruikt of van plan is andere behandelingen te ondergaan (bijvoorbeeld als een klant gedurende de dag meerdere behandelingen krijgt in een spa, één verwarmde behandeling in een tijdsbestek van zes uur is een acceptabele richtlijn om te volgen.)

Houd er rekening mee dat de gezondheid van de cliënt niet alleen de temperatuur van de stenen bepaalt, maar ook hoe lang verwarmde (of gekoelde) stenen aan het lichaam van een cliënt kunnen worden aangeboden.

Goede hydratatie

Hydratatie is van vitaal belang bij hotstone-massage, zowel inwendig als op de huid van de cliënt. Zonder de juiste hydratatie treden vaak brandwonden op, dus als de huid van de cliënt droog lijkt, is het aanbrengen van een of andere vorm van vochtinbrengende crème, zoals massageolie of lotion, een must.

Het gehydrateerd houden van het interne systeem van de cliënt is echter net zo belangrijk. Laat cliënten voor, tijdens en na hun stonesessie water drinken. Denk er zo over na: het toevoegen van temperatuur aan Zweedse massage vereist bijvoorbeeld dat het lichaam niet alleen reageert op de techniek, maar ook op de toename van de bloedstroom die wordt aangemoedigd door de temperaturen. Nogmaals, goede hydratatie is een must.

Verwarm stenen goed

Ten eerste is de enige juiste manier om stenen te verwarmen een professionele massagesteenverwarmer. Magnetrons, kookplaten, slowcookers en ovens, om er maar een paar te noemen, zijn dat welnooitgeschikte plaatsen om massagestenen te verwarmen.

Bovendien is de enige veilige manier om stenen te verwarmen in water, omdat je de hitte van het water nauwkeurig kunt regelen en ervoor kunt zorgen dat de stenen niet te heet worden. U moet echter investeren in een gekalibreerde thermometer om de temperatuur van het water te testen in plaats van alleen te vertrouwen op de thermostaat van de verwarmingseenheid. Elke verwarmingseenheid die u koopt, moet een temperatuurregeling hebben, zodat u de temperatuur van het water naar behoefte kunt aanpassen.

Over het algemeen zal water tussen 110-130 F je stenen op de juiste temperatuur brengen. Plaats om te beginnen een handdoek op de bodem van het inzetstuk van uw verwarming en giet er voldoende water over om de stenen te bedekken. Je moet ervoor zorgen dat de hele steen bedekt is.

Hoe weet u of uw stenen een veilige temperatuur hebben voor uw klanten? Een goede indicatie is of je de stenen goed in je handen kunt houden. Knijp of houd de steen gedurende vijf seconden in uw hand: Als de stenen te heet zijn voor u om vast te houden, dan zijn ze te heet voor de cliënt.

U moet ook overwegen hoe de stenen tijdens de sessie zullen worden gebruikt om de juiste temperatuur te meten. Het gebruik van de steen tijdens een massage is bijvoorbeeld anders dan het plaatsen van een hete steen op de ruggengraat, en met dit verschil moet u rekening houden bij het verwarmen van uw stenen. Masseren met bijvoorbeeld hete stenen verhoogt de kerntemperatuur van een steen, soms snel.

Omgekeerd kunnen stenen die op het lichaam van een cliënt rusten hun temperatuur voor een langere periode vasthouden.

Begrijp de reactie van het lichaam

Toepassingen van verwarmde stenen (of gekoeld) produceren een reeks interne reacties. Werken met temperaturen werkt als een afgeleide: bloed en lymfe in het ene gebied verminderen door bloed en lymfe in een ander gebied te verhogen.

Langdurige toepassing van verwarmde stenen op een reflexgebied veroorzaakt verwijding van de bloedvaten van verwante organen. Met andere woorden, het gebruik van verwarmde stenen op geïsoleerde gebieden trekt bloed van de reflexorganen naar het weefsel in die gebieden, wat resulteert in een warme, rode huid. Vaak opent dit resultaat de deur voor therapeuten om nog dieper te werken aan triggerpoints of echt strakke spieren.

De hoeveelheid tijd dat u verwarmde stenen op het lichaam van een cliënt gebruikt, wordt bepaald door hoe sterk het lichaam van uw cliënt is op het moment van de massagetherapiesessie. Hoe sterker de constitutie van uw cliënt, hoe meer tijd u warmte in het lichaam kunt introduceren; hoe zwakker het lichaam van uw klant, hoe minder tijd u verwarmde stenen wilt aanbieden.

Onthoud echter vooral dat als u twijfelt over hoe een cliënt met hotstone-therapie omgaat, u dit moet doenaltijdwees voorzichtig en beperk de tijd dat u verwarmde stenen gebruikt.

Waarom klanten verbranden

Als het goed wordt gedaan, is er geen reden voor een cliënt om zich te verbranden tijdens een hotstone-sessie. Dat wil echter niet zeggen dat brandwonden nooit voorkomen. Vaak, zo niet in alle gevallen, had een brandwond voorkomen kunnen worden.

Hier volgen enkele veelvoorkomende redenen waarom cliënten brandwonden hebben opgelopen en waarvan massagetherapeuten op de hoogte moeten zijn:

De cliënt was niet bevoegd

Massagetherapeuten moeten ervoor zorgen dat hun hotstone-cliënten actief deelnemen aan de sessie en weten dat ze het niet alleen kunnen, maar ookabsoluut zou moeten- laat het ze weten als de stenen te heet zijn of als ze oncomfortabel zijn. Massagetherapeuten kunnen ook inchecken bij klanten en de klant specifiek vragen naar de temperatuur van de stenen en of er aanpassingen nodig zijn.

Gebrek aan informatie

Het belang van een gedegen intakeformulier kan niet genoeg worden benadrukt als het gaat om het werken met hete stenen, aangezien verschillende aandoeningen gecontra-indiceerd zijn. Soms vermelden cliënten echter geen specifieke aandoeningen op het formulier, misschien niet beseffend dat er bijwerkingen kunnen optreden.

Praat misschien rechtstreeks met uw cliënten over enkele van de aandoeningen die gecontra-indiceerd zijn terwijl u het behandelplan met hen bespreekt voordat u met de sessie begint.

Stenen werden niet goed verhit.

Stenen erin verwarmenelk apparaatanders dan een eenheid die speciaal voor deze taak is ontworpennooit gepast. Crockpots, slowcookers, magnetrons, ovens, verwarmingskussens en kookplaten, om er maar een paar te noemen, zijn geen acceptabele apparaten voor het verwarmen van stenen—ooit. Er kunnen ook brandwonden optreden als het water te heet is, dus zorg ervoor dat je een thermometer hebt die je kunt kalibreren om de temperatuur van het water dat je gebruikt om je stenen te verwarmen goed te controleren.

Niet genoeg materiaal tussen de stenen

Bij het gebruik van hete stenen moeten massagetherapeuten er zeker van zijn dat er een soort materiaal tussen de steen en de huid van de cliënt zit. Brandwonden kunnen het gevolg zijn als u te hete stenen op de huid van de cliënt laat zitten. Hoewel deze situatie voor de hand liggend lijkt, moeten massagetherapeuten de temperatuur van hun stenen voortdurend in de gaten houden, vooral wanneer ze op de huid van uw cliënt zitten in plaats van tijdens een massage te worden gebruikt.

Bij het plaatsen van stenen moet u eraan denken om een ​​laken, handdoek of kleding tussen de blote huid van de cliënt en de hete steen te gebruiken.

Koude stenen gebruiken

Hotstone-massage is een populaire techniek, maar uw cliënten kunnen echt baat hebben bij een combinatie van hotstone- en coldstone-massagetherapie. Net als bij het verwarmen van je stenen, moet je er echter voor zorgen dat je je stenen goed afkoelt. U kunt uw stenen in de koelkast of op een emmer met ijs plaatsen.

Net als bij hete stenen, moet u een gekalibreerde thermometer gebruiken om ervoor te zorgen dat de stenen de juiste temperatuur hebben, variërend van kamertemperatuur tot 25 F.

Gekoelde stenen kunnen bijzonder effectief zijn bij chronische en acute aandoeningen, zoals verwondingen en ontstekingen. Koude stenen helpen warmte uit het lichaam te verwijderen en stellen de cliënt in staat het getroffen gebied te ontspannen.

Massagetherapeuten kunnen overwegen om gekoelde stenen te gebruiken voor triggerpointwerk, evenals wrijving tussen de vezels.

Het gebruik van zowel verwarmde stenen als gekoelde stenen tijdens een massage kan zeer effectief zijn bij het verminderen van ontstekingen en congestie in geïsoleerde gebieden. Tussen het aanbrengen van verwarmde stenen en koude stenen in een afgelegen gebied moet u er echter voor zorgen dat u uw handen warmt voordat u hete stenen op uw cliënt legt, aangezien deze nog steeds koud kunnen zijn door het werken met gekoelde stenen. Zonder eerst uw handen op te warmen, kan het moeilijk zijn om de temperatuur nauwkeurig te meten.

Na het afwisselen tussen warme en koude stenen in een afgelegen gebied, is het het beste om te eindigen met een koude toepassing om het lichaam in staat te stellen eventuele ontstekingen en verstopt bloed en/of lymfe in het gebied te blijven verminderen, wat resulteert in minder pijn en stijfheid voor uw cliënten.

Deze laatste toepassing van koude stenen in een afgelegen gebied zal een "opwarmingsreactie" zijn en zal het lichaam ondersteunen om zichzelf intern op te warmen. De resultaten zullen langdurig zijn voor uw cliënt, soms uren nadat de sessie is beëindigd.

Wanneer gebruik je steenmassage?

Er zijn talloze omstandigheden waarin hotstone-massage zinvol is. Als u bijvoorbeeld een cliënt heeft met verstuiking, verrekking of acute slijmbeursontsteking, kan steenmassage de pijn helpen verlichten die gepaard gaat met deze aandoeningen. Iemand die te maken heeft met een sportblessure, zoals een tenniselleboog, kan er ook baat bij hebben. Veelvoorkomende kwalen, zoals hoofdpijn en blauwe plekken, kunnen ook worden verholpen.

Nogmaals, een goed begrip van de gezondheid van een cliënt en de basisprincipes van hydrotherapie zijn echter absoluut noodzakelijk bij het opstellen van een behandelplan voor hete stenen. Als een cliënt een aandoening heeft die baat zou kunnen hebben bij hotstone-massagetherapie, maar lijdt aan een aandoening die een contra-indicatie is voor hotstone-massage, wees dan voorzichtig bij het opstellen van een behandelplan. In dit geval dicteert het protocol "minder tijd, minder temperatuur".

Contra-indicaties en overwegingen

Zoals met alle technieken, zal massage met warme en koude stenen niet elke cliënt aanspreken. En, zoals ook het geval is met bijna elke vorm van massagetherapie, zijn er klanten diezou niet moetenhotstone behandelingen ondergaan.

Deze lijst is niet uitputtend en massagetherapeuten moeten rekening houden met de volledige gezondheidsgeschiedenis van een cliënt, zoals gepresenteerd tijdens de intake, voordat ze hot- en coldstone-massages uitvoeren.

  • suikerziekte
  • Kanker
  • Auto-immune disfuncties
  • Epilepsie
  • neuropathie
  • Hartziekte
  • Huid condities
  • Recente operaties
  • Zwangerschap

Gerelateerde bronnen

Permanente educatie Steenmassage voor hoofd- en nekpijn Ontdek de voordelen van steenmassage voor hoofdpijn en nekpijn in deze CE-cursus.
Massage Therapy Journal Cold Stone-therapie voor migraine Hoofdpijn Pijn, ongeacht waar deze wordt ervaren of wat de oorzaak is, kan iemands leven op verschillende niveaus verstoren.

FAQs

Is Hot Stone massage goed? ›

Een hotstone-massage is een geweldige manier om de effectiviteit van uw massage te verbeteren. Dankzij de warmte zullen de spieren een diepere staat van ontspanning vinden, waardoor er dieper ingewerkt kan worden op de pijnen. En de heerlijke warmte die uw lichaam ervaart, zal ook uw geest helpen ontspannen.

Wat doet een hot stone massage? ›

HotStone is een weldaad voor lichaam en geest. De warmte van de stenen dringt diep door in de spieren en zorgt voor een relax gevoel, terwijl de druk van de stenen zorgt voor een “stretching effect” op de spieren. Een heerlijke massage met als resultaat een ontspannen lichaam en geest.

Wat kan je voelen na een massage? ›

Het is volkomen normaal om je moe te voelen na een massage

Ten eerste kan je je na een massage erg moe voelen. Je kan hoofdpijn krijgen en je spieren zullen pijnlijk aanvoelen. Dat is allemaal heel erg normaal. Tijdens een degelijke massage wordt je lichaam namelijk gestimuleerd om gifstoffen vrij te maken.

Wat gebeurd er met je lichaam na een massage? ›

Uit diverse onderzoeken is gebleken dat massage een dalend effect heeft op: spanning, depressie en stresshormonen. In een aantal studies wordt ook een stijging van de neurotransmitters serotonine en dopamine gemeten. Serotonine heeft een positieve invloed op de stemming en het zelfvertrouwen.

Hoeveel kost een hotstone massage? ›

De hotstone massage kunt u boeken voor:

25 minuten | €38,50. 40 minuten | €52,00. 55 minuten | €68,50. Hotstone massage kaart 20 x 15 minuten | €302,00.

Hoe lang duurt een hotstone massage? ›

Als een lichaamsdeel is gemasseerd wordt het vervolgens toegedekt met een handdoek, zodat het lichaam heerlijk warm blijft en niet afkoelt. De gehele Hotstone Massage duurt 30 a 60 minuten.

Hoe gebruik je hotstone massage? ›

Eerst dompelen we de stenen onder in een warmwaterbad. Daarna leggen we ze op de aandachtsgebieden van het lichaam - meestal je rug. Dit geeft een aangename warmte en ontspanning, maar ook een zekere druk. Na een legging van de hot stones op het lichaam masseren we je verder los met de warme stenen en warme olie.

Welke steensoort wordt gebruikt bij hotstone massages? ›

Basaltstenen. Stenen moeten verwarmd worden in warm water. Gelijkmatige verwarming krijg je met een bain-mariesysteem of ringverwarming. De professionele heaters zijn tegenwoordig ringverwarming met digitale thermostaat.

Welke stenen voor hot stone massage? ›

Voor een hotstonemassage heb je speciale natuurstenen van basalt nodig die gemakkelijk verhit kunnen worden. Essentieel is de goede warmteopslagcapaciteit van de lavastenen, die ervoor zorgt dat de warme stenen tijdens de behandeling hun aangename temperatuur behouden.

Is het goed als een massage pijn doet? ›

Een ontspannende massage heeft een positief effect op spierpijn. Een niet te harde massage heeft vaak het beste resultaat. Er moet niet teveel druk op de spieren worden uitgeoefend, maar een weldadige massage kan wonderen doen tegen spierpijn.

Waarom stijf na massage? ›

Je lichaam gaat hard aan de slag om deze scheurtjes te herstellen zodat ze uiteindelijk soepeler worden. Een beurs gevoel na een massage is te vergelijken met spierpijn na het sporten.

Wat kost een massage van een uur? ›

Over het algemeen kost een eenvoudige massage van een uur in een gemiddelde Nederlandse stad tussen de €40 en €80. Een meer gespecialiseerde massage, zoals een sportmassage of spierpijnbehandeling, kan duurder zijn, met prijzen variërend van €50 tot €100 per uur.

Waar gaan afvalstoffen heen na massage? ›

Ten tweede komen er door massage van spieren, bindweefsel en huid allerlei afvalstoffen vrij. Deze afvalstoffen worden door de lymfebanen in het lichaam afgevoerd. Het drinken van voldoende water helpt de vrijgekomen afvalstoffen via de nieren en de blaas te verwijderen uit het lichaam.

Hoe vaak mag je een massage nemen? ›

De richtlijnen: Wanneer je massage wilt opnemen als onderdeel van een gezonde levensstijl (afvallen, gezond eten, meer bewegen, minder stress) dan is eenmaal per maand een passende frequentie.

Hoe vaak moet je je laten masseren? ›

Onderzoek bij mensen met chronische nekpijn heeft aangetoond dat twee of drie massages per week ideaal zijn. Naarmate de pijn afneemt, heb je minder frequente sessies nodig. In de praktijk is een keer per week een goede frequentie om de pijn klachten te minimaliseren.

Is een harde massage gezond? ›

Een massage is niet alleen lekker, maar uit onderzoek blijkt dat het ook gezond is. Behalve ontspanning brengt een goede massage je nog veel meer: je spieren eens flink laten kneden is niet alleen lekker, maar ook goed voor je gezondheid én stemming.

Is een harde massage goed? ›

Een ontspannende massage heeft een positief effect op spierpijn. Een niet te harde massage heeft vaak het beste resultaat. Er moet niet teveel druk op de spieren worden uitgeoefend, maar een weldadige massage kan wonderen doen tegen spierpijn.

Waar is een bindweefselmassage goed voor? ›

Wat is bindweefselmassage? Dit is een massagetechniek die toegepast wordt bij een verhoogde spanning van het bindweefsel. Het zorgt ervoor dat klieren, organen en andere lichaamsdelen gestimuleerd worden, waardoor blokkades verdwijnen.

Is ontspanningsmassage goed? ›

Minder stress

Bezorgdheid, slapeloosheid en depressie worden minder. Massage is een heel doeltreffend middel bij spanningsklachten en stress. Hoe komt dat? Door massage wordt de productie van stresshormonen verminderd, zodat het lichaam de kans krijgt zich te ontspannen en te herstellen van grote inspanning.

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Patricia Veum II

Last Updated: 04/01/2024

Views: 5567

Rating: 4.3 / 5 (44 voted)

Reviews: 91% of readers found this page helpful

Author information

Name: Patricia Veum II

Birthday: 1994-12-16

Address: 2064 Little Summit, Goldieton, MS 97651-0862

Phone: +6873952696715

Job: Principal Officer

Hobby: Rafting, Cabaret, Candle making, Jigsaw puzzles, Inline skating, Magic, Graffiti

Introduction: My name is Patricia Veum II, I am a vast, combative, smiling, famous, inexpensive, zealous, sparkling person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.