Katten worden vaak beschouwd als zelfvoorzienende en afstandelijke wezens. Als je een voorliefde hebt voor katten, ben je je terdege bewust van de voldoening die het geeft als je katachtige metgezel op je schoot gaat zitten. Niet alle katten zijn echter schootkatten en u vraagt zich misschien af: "Waarom zit mijn kat naast me maar niet op mijn schoot?"
Er kunnen verschillende redenen zijn waarom je kat niet bij je op schoot zit. Het kan te wijten zijn aan hun ras of familiegeschiedenis, de aanwezigheid van andere dieren in het huishouden, of gewoon omdat het geen schootkatten zijn. Bovendien vinden sommige katten het misschien niet leuk om op een bepaalde manier behandeld te worden of zijn ze misschien niet goed gesocialiseerd. Het goede nieuws is echter dat als je geduldig bent en positieve bekrachtiging geeft, het mogelijk is om van je kat een schootkat te maken.
In dit artikel gaan we dieper in op de mogelijke redenen waarom uw kat niet graag op uw schoot zit en geven we aanbevelingen over hoe u een omgeving kunt creëren waarin uw kat zich meer op zijn gemak voelt op uw schoot.

Inhoud verbergen
1 Kattengedrag begrijpen
2 Redenen waarom mijn kat naast me zit, maar niet op mijn schoot
2.11. Familiegeschiedenis van huiskat
2.22. Helemaal geen schootkat - persoonlijkheidskenmerken
2.33. Niet-sociale katten en eerdere ervaringen
2.44. Je hebt meerdere dieren
2.55. Het kan de manier zijn waarop je met haar omgaat
2.66. Toen je voor het eerst je kat kreeg
2.77. Comfort en persoonlijke ruimtevoorkeuren
2.88. De temperatuur van je schoot
2,99. Leeftijd en gezondheidsproblemen
3Hoe u van uw kat een schootkat kunt maken - 9 tips
3.11. Zorg voor een comfortabele omgeving voor uw kat
3.22. Traktaties geven
3.33. Creëer een rustgevende sfeer
3.44. Lichaamstaal begrijpen
3.55. Let op hoeveel uw kat graag geaaid wordt
3.66. Gebruik positieve versterking
3.77. Geef onafhankelijkheid waar ze naar hunkert als ze je schoot wil verlaten
3.88. Respecteer de grenzen van uw kat
3,99. Wees geduldig en forceer niet
4 Alternatieven voor op schoot zitten
4.11. Spelen met je kat
4.22. Je kat verzorgen
4.33. Je kat trainen
4.44. Uw kat voorzien van een comfortabele ruimte
5Veelgestelde vragen
5.1Is het normaal dat een kat niet op schoot wil zitten?
5.2Kunnen medische aandoeningen ervoor zorgen dat een kat niet op schoot gaat zitten?
5.3Waarom zit mijn kat de ene keer op schoot en de andere keer naast me?
5.4Is het erg als mijn kat niet op schoot zit?
5.5Kan ik mijn kat leren om op schoot te zitten?
5.6Hoe lang moet ik wachten voordat ik stop met op schoot zitten?
5.7Wat als mijn kat nooit op mijn schoot wil zitten?
5.8Waarom vindt mijn kat het leuk om dicht bij me te zijn, maar niet aangeraakt te worden?
6 Rond af!
Kattengedrag begrijpen
Voordat we ingaan op de redenen waarom uw kat het liefst naast u zit, moeten we eerst het gedrag van katten begrijpen. Katten zijn niet zoals honden; ze hebben niet dezelfde sociale instincten om hun eigenaars te plezieren.
De kat is een onafhankelijk wezen dat waarde hecht aan zijn persoonlijke ruimte en op zijn eigen voorwaarden fysieke aandacht zal zoeken
Als katten naast hun baasjes zitten, tonen ze nog steeds genegenheid, maar behouden ze ook hun autonomie. Katten zijn territoriale dieren en ze zitten misschien liever naast hun baasjes om hun dominantie en eigendom van hun ruimte te bevestigen.
RedenenWaarom zit mijn kat naast me maar niet op mijn schoot?
Nu we een beter begrip hebben van het gedrag van katten, gaan we eens kijken naar de redenen waarom uw kat liever naast u zit dan op uw schoot.

1. Familiegeschiedenis van huiskat
De geschiedenis van de kat is een ander element waarmee rekening moet worden gehouden. Sociaal vaardige katten kruipen eerder op schoot. Ze weten wat ze kunnen verwachten omdat ze gewend zijn aan hanteren, knuffelen en menselijke aanraking. Dit zijn katten en kittens die zijn opgegroeid in omgevingen waar veel mensen veel aandacht aan hen besteden.
Aan de andere kant kan de kat angstiger en banger voor je zijn als hij is opgegroeid in een omgeving waar hij niet vaak in contact komt met mensen of andere dieren. Gelukkig is hier ruimte voor verbetering.
2.Helemaal geen schootkat- Karakter eigenschappen
Sommige katten zijn gewoon geen schootkatten. Net als mensen hebben katten hun eigen voorkeuren en persoonlijkheden. Sommige katten geven er misschien de voorkeur aan om op andere manieren met hun mensen te knuffelen, door naast ze te gaan zitten of tegen hun benen te wrijven.
Sommige katten hebben een genetische aanleg om niet graag op schoot te zitten. Daar kan een genetische basis voor zijn of het kan te wijten zijn aan hun ras. Sommige rassen, zoals Siamese en Bengaalse katten, staan er bijvoorbeeld om bekend onafhankelijker en minder knuffelig te zijn dan andere rassen.
Als uw kat niet geïnteresseerd is om op uw schoot te zitten, respecteer dan hun grenzen. Als u uw kat dwingt iets te doen wat hij niet wil, kan dit uw relatie schaden en stress veroorzaken bij uw kat.
Het goede nieuws is echter dat het mogelijk is om uw kat met geduld en doorzettingsvermogen te leren genieten van het zitten op uw schoot.
3.Niet-sociale katen eerdere ervaringen
Sommige katten houden misschien niet van sociale interactie met mensen of andere dieren. Dit kan te wijten zijn aan een gebrek aan socialisatie tijdens hun vroege jaren, trauma of misbruik. Als ze is geadopteerd uit een opvang- of reddingsgroep voor dieren, kan ze moeite hebben om te integreren in de samenleving.
Ze is misschien bang voor mensen vanwege haar beledigende vorige eigenaren. Ze worden door kattengedragstherapeuten gevangengenomen katten genoemd en het kan enige tijd duren voordat ze zijn aangepast.
Als uw kat niet sociaal is, kan het een grotere uitdaging zijn om hem te leren op uw schoot te zitten.
Waarom beweegt mijn kat haar kit steeds... Waarom beweegt mijn kat haar kittens steeds?
Als je vermoedt dat je kat een traumatisch verleden heeft gehad, wees dan geduldig en zachtaardig. Tijd en geduld zullen uw kat helpen zich aan te passen aan zijn nieuwe omgeving. Uw kat kan zich na verloop van tijd meer op zijn gemak voelen bij sociale interacties.
4.Je hebt meerdere dieren
Niet alle katten voelen zich op hun gemak bij andere dieren. De gedomesticeerde dieren in kwestie hoeven niet per se katten te zijn; ze kunnen een hond zijn, bepaalde vogels of een andere soort.
Vanwege hun intense gevoel van territorialiteit voelen katten zich ongemakkelijk en bang wanneer ze een ruimte delen met een andere kat.
Als je kat het gevoel heeft dat hij constant op zijn hoede moet zijn, kan het zijn dat hij zich niet op zijn gemak voelt als hij op schoot zit.
5.Het kan de manier zijn waarop je met haar omgaat
Katten zijn gevoelige wezens en vinden het misschien niet leuk om op bepaalde manieren behandeld te worden. Als uw kat er niet van houdt om opgepakt of vastgehouden te worden, wil hij misschien niet op uw schoot zitten.
Als je je kat te snel of abrupt oppakt, kan hij zich ongemakkelijk voelen en niet op schoot willen zitten. Evenzo, als u probeert uw kat op uw schoot te dwingen, kan hij bang worden en in de toekomst minder snel op uw schoot willen zitten.
Bovendien houden katten misschien niet van bepaalde geuren of texturen, zoals parfum of bepaalde stoffen.
Je moet aandacht besteden aan de lichaamstaal en het gedrag van je kat, zodat ze zich meer op haar gemak voelt. Als ze ongemakkelijk of gestrest lijken, probeer dan een andere aanpak. Mogelijk moet u experimenteren met verschillende geuren, texturen en hanteringstechnieken om te ontdekken wat het beste werkt voor uw kat.
6.Toen je voor het eerst je kat kreeg
Kittens zijn actief, verkennen graag het huis en nemen meestal een welverdiende dutje in je schoot. Omgekeerd, als je een oudere kat hebt geadopteerd, kan het even duren voordat ze je vertrouwen hebben gewonnen. Hoewel ze in eerste instantie misschien niet geneigd zijn om op schoot te zitten, kan dit na verloop van tijd veranderen.
Voor degenen die op zoek zijn naar een meer ontspannen katachtige metgezel, kan het adopteren van een volwassen kat de oplossing zijn. Experts suggereren dat de ideale tijd om een kat te adopteren en te trainen ongeveer 12 weken oud is. Dit geeft voldoende tijd om te socialiseren en positief gedrag te ontwikkelen.
Herinnerendat de manier waarop u met uw kat omging toen u ze voor het eerst mee naar huis nam, van invloed kan zijn op hun gedrag vandaag. Als je je kat niet genoeg aandacht of genegenheid hebt gegeven toen ze kittens waren, is ze misschien niet zo aanhankelijk als ze zou kunnen zijn.
Probeer meer quality time met je kat door te brengen om de verloren tijd in te halen. Speel met ze, geef ze wat lekkers en geef ze veel liefde en aandacht. Na verloop van tijd kan uw kat worden
7. Comfort en persoonlijke ruimtevoorkeuren
De persoonlijke ruimte van een kat is net zo belangrijk voor hen als voor mensen. Sommige katten zitten misschien liever naast hun baasje dan op schoot, omdat ze zich meer op hun gemak voelen als ze hun eigen plekje hebben.
Je kat zit misschien liever op een zacht kussen of een knus kattenbed dan op je schoot. Bovendien houden sommige katten niet van het gevoel vastgehouden of beperkt te worden en geven ze er de voorkeur aan dichtbij te zijn maar hun baasjes niet aan te raken.
Dit kan verschillende redenen hebben, zoals het te warm hebben, zich willen uitstrekken of gewoon dicht bij de eigenaar willen zijn zonder fysiek aan hem gehecht te zijn.
8. De temperatuur van je schoot
Katten zijn van nature gevoelig voor temperatuur en gaan misschien liever niet op schoot zitten als het te warm of te koud is. Als je kat niet bij je op schoot zit, kan het zijn dat ze het te warm heeft en liever naast je zit.
Als u dikke kleding draagt of een verwarmde deken op uw schoot heeft, kan uw kat het ongemakkelijk of onaangenaam vinden om daar te zitten. Ze zitten misschien liever ergens koeler, zoals naast een raam of in een koeler deel van de kamer.
9. Leeftijd en gezondheidsproblemen
Naarmate katten ouder worden, kunnen ze gewrichtspijn of artritis krijgen, waardoor het ongemakkelijk wordt om op de schoot van hun baasje te zitten.
Als uw kat onlangs een operatie heeft ondergaan of een verwonding heeft opgelopen, kan hij ook pijn hebben en niet aangeraakt of vastgehouden willen worden.
Een andere medische aandoening die ervoor kan zorgen dat katten niet op schoot gaan zitten, is het Feline Hyperesthesia Syndrome, een neurologische aandoening die ervoor zorgt dat katten een verhoogde gevoeligheid voor aanraking ervaren.
Hoe u van uw kat een schootkat kunt maken– 9 fooien
Wat is er gezelliger danje favoriete kitten of kat lekker op schoot laten kruipen? Onze katten zijn onafhankelijke wezens, daarom zullen ze alleen met u communiceren wanneer het hen uitkomt.
Als je je kat wilt aanmoedigen om op schoot te gaan zitten, zijn er een paar dingen die je kunt doen om een comfortabele en uitnodigende ruimte te creëren.

1.Zorg voor een comfortabele omgeving voor uw kat
Zorg ervoor dat uw schoot een comfortabele en gastvrije plek is voor uw kat om te zitten. Dit betekent ervoor zorgen dat u in een comfortabele houding zit, met een zachte en behaaglijke deken op uw schoot, en dat uw kat voldoende ruimte heeft om te bewegen en zich op zijn gemak te voelen.
2.Traktaties geven
Als je kat niet graag op schoot wil zitten, probeer dan iets lekkers te gebruiken om hem te verleiden. Leg een paar lekkernijen op je schoot of op de deken en kijk of je kat komt kijken.
Daardoor zullen ze in de toekomst eerder bij je op schoot gaan zitten als ze dat associëren met positieve ervaringen.
3. Creëer een rustgevende sfeer
Zorg er ook voor dat er geen afleiding is voordat je haar verleidt om op je schoot te gaan zitten, want katten kunnen kieskeurig en gevoelig zijn.
Dit kan een onverwacht geluid zijn of een rinkelende telefoon. Zorg ervoor dat de beltoon van je telefoon is uitgeschakeld en schakel alle luide gadgets in je huis uit. Als u de telefoon moet opnemen, spreek dan langzaam om te voorkomen dat uw kat bang wordt.
Dit betekent het minimaliseren van lawaai en afleiding, het gebruik van kalmerende geuren zoals lavendel of kamille, en het creëren van een vredige en ontspannende omgeving waar uw kat van kan genieten.
4.Lichaamstaal begrijpen
Uw lezensignalen en signalen van de katkan ook helpen om ze aan te moedigen om op schoot te gaan zitten. Forceer uw kat niet om op uw schoot te zitten als ze dat niet wil, omdat dit stress en angst bij uw kat kan veroorzaken.
Let in plaats daarvan op tekenen dat uw kat misschien geïnteresseerd is om op uw schoot te zitten, zoals spinnen of kneden, en bied uw schoot aan als een comfortabele optie.
Hoewel velen aannemen dat amiauwende katnaar hen toe rennen wil geknuffeld worden, dit is niet altijd waar.
Het kan de manier zijn waarop je kat je vertelt dat ze in de stemming is om te spelen of dat ze honger heeft en eten nodig heeft.
5.Let op hoeveel uw kat graag geaaid wordt
Terwijl sommige katten genieten van lange, kalmerende slagen, kiezen anderen voor kortere slagen op een bepaald lichaamsdeel.
Wees je bewust van de voorkeuren van je kat en stop met bepaalde slagen als ze hem bang maken,ze zouden je kunnen bijten. Probeer je ervan bewust te zijngevoelige plekken op uw kat.
6. Gebruik positieve versterking
Wanneer u probeert uw kat op uw schoot te laten zitten, is positieve bekrachtiging een van de beste methoden. Zodra uw kat op uw schoot of op het gekozen oppervlak is neergestreken, beloont u hem met iets lekkers als positieve bekrachtiging.
Na verloop van tijd zal uw kat het zitten op uw schoot beginnen te associëren met positieve ervaringen en zal dit in de toekomst wellicht meer gaan doen.
7.Geef onafhankelijkheid waar ze naar hunkert als ze je schoot wil verlaten
Als ze bij je op schoot wil zitten, laat haar dan; als ze nerveus begint te worden, laat haar dan gewoon met rust. Geniet van de spanning als ze even op je schoot rust zonder haar te dwingen daar te blijven.
Om ervoor te zorgen dat ze de volgende keer voor een langere tijd op je schoot zit, moet je proberen een positieve stemming te behouden tijdens de verloving.
8. Respecteer de grenzen van uw kat
Vergeet niet dat niet alle katten het leuk vinden om op schoot te zitten en dat het belangrijk is om de grenzen van je kat te respecteren. Als uw kat niet geïnteresseerd is om op uw schoot te zitten, forceer het probleem dan niet.
Geef ze in plaats daarvan andere comfortabele ruimtes in huis en laat ze op hun eigen voorwaarden naar je toe komen.
Terwijl u uw kat aanmoedigt en leert om op uw schoot te zitten, moet u de kans niet aangrijpen om haar te misleiden om haar medicijnen in te nemen of haar nagels te laten knippen. Als je dit doet, zal je kat het zitten op schoot gaan associëren met negatieve dingen.
9. Wees geduldig en forceer niet
Wees geduldig en begrijp dat uw kat misschien tijd nodig heeft om zich aan te passen aan het idee om op uw schoot te zitten.
Forceer ze niet om iets te doen waar ze zich niet prettig bij voelen, en laat ze in plaats daarvan op hun eigen voorwaarden naar je toe komen.
Alternatieven voor op schoot zitten
Als uw kat niet geïnteresseerd is om op uw schoot te zitten, zijn er tal van andere manieren om een band met hem op te bouwen en hem troost en gezelschap te bieden.

1. Spelen met je kat
Je kat mentale en fysieke stimulatie geven door te spelen is een geweldige manier om een band met hem op te bouwen.
Gebruik speelgoed zoals ballen, veren of laserpointers om uw kat actief en betrokken te houden bij het spelen. Het resultaat is dat uwband met je katzal versterken en het zal comfortabeler en veiliger aanvoelen.
2. Je kat verzorgen
Je kat verzorgen kan ook een geweldige manier zijn om een band met ze op te bouwen en ze comfort te bieden. Dit kan het borstelen van hun vacht zijn, het knippen van hun nagels en het geven van een ontspannende massage.
De band tussen jou en je kat wordt hierdoor versterkt, omdat je kat zich meer ontspannen en op zijn gemak voelt.
3. Je kat trainen
Je kat trainen kan een leuke en lonende manier zijn om een band met ze op te bouwen en ze mentale stimulatie te geven. Je kunt je kat trucjes leren zoals zitten, blijven of komen, of werken aan complexer gedrag zoals riemtraining of behendigheidstraining.
Dit kan helpen het zelfvertrouwen van uw kat op te bouwen en hem een gevoel van voldoening te geven, terwijl het ook uw band met hem versterkt.
4. Geef uw kat een comfortabele ruimte
Door uw kat een comfortabele ruimte te bieden om te ontspannen en tot rust te komen, kan ook uw band met hem worden versterkt. Dit kan inhouden dat je ze een knus bed, een krabpaal of een zitstok bij het raam geeft waar ze kunnen genieten van de zon en de wereld aan je voorbij zien gaan.
Door een comfortabele en uitnodigende ruimte voor uw kat te creëren, kunt u hem helpen zich veilig en geborgen te voelen en na verloop van tijd een sterkere band met hem opbouwen.
Veel Gestelde Vragen
Is het normaal dat een kat niet op schoot wil zitten?
Ja, katten hebben individuele persoonlijkheden en voorkeuren, en sommigen vinden het misschien niet leuk om op schoot te zitten.
Kunnen medische aandoeningen ervoor zorgen dat een kat niet op schoot gaat zitten?
Ja, gewrichtspijn, artritis en neurologische aandoeningen kunnen katten op schoot ongemakkelijk of pijnlijk maken.
Waarom zit mijn kat de ene keer op schoot en de andere keer naast me?
Katten hebben individuele persoonlijkheden en voorkeuren. Het gedrag van uw kat kan veranderen, afhankelijk van zijn humeur en comfortniveau.
Is het erg als mijn kat niet op schoot zit?
Nee, het is niet erg als je kat niet op schoot zit. Katten zijn onafhankelijke wezens en hebben hun eigen unieke persoonlijkheden en voorkeuren. Zolang uw kat gelukkig en gezond is, daar gaat het om.
Sommige katten vinden het misschien leuk om op schoot te zitten, terwijl anderen misschien liever op andere manieren dicht bij je in de buurt zijn.
Kan ik mijn kat leren om op schoot te zitten?
U kunt proberen uw kat aan te moedigen op uw schoot te zitten door een comfortabele en uitnodigende schootruimte te creëren, positieve bekrachtiging te gebruiken, traktaties te gebruiken om uw kat te verleiden, een kalmerende sfeer te creëren en de grenzen van uw kat te respecteren.
Het is echter belangrijk om te onthouden dat niet alle katten het leuk vinden om op schoot te zitten, en het is belangrijk om de voorkeuren van uw kat te respecteren.
Hoe lang moet ik wachten voordat ik stop met op schoot zitten?
Er is geen vaste tijdlijn voor op schoot zitten, aangezien elke kat anders is. Sommige katten kunnen meteen op schoot gaan zitten, terwijl het bij andere katten langer kan duren voordat ze op het idee komen.
Het is belangrijk om geduldig te zijn en de grenzen van uw kat te respecteren, en hem niet te dwingen iets te doen waar hij zich niet prettig bij voelt.
Wat als mijn kat nooit op mijn schoot wil zitten?
Respecteer de voorkeuren van uw kat en geniet op andere manieren van tijd samen doorbrengen. Niet alle katten zullen het leuk vinden om op schoot te zitten, en dat is oké.
Waarom vindt mijn kat het leuk om dicht bij me te zijn, maar niet aangeraakt te worden?
Een veel voorkomende reden waarom katten zich verzetten tegen hanteren is te wijten aan onvoldoende socialisatie. Sommige katten geven er van nature de voorkeur aan om alleen te zijn, terwijl anderen vanwege ervaringen uit het verleden aarzelen om fysiek contact aan te gaan. In sommige gevallen heeft een kat misschien nog nooit genegenheid ervaren en heeft hij geduld en zachte aanmoediging nodig om te leren genieten van aaien en knuffelen.
Afronden!
Als je kat naast je zit maar niet op schoot, probeer je dan niet te veel zorgen te maken. Het is prima als je kat ervoor kiest om niet op schoot te zitten. Toon op de een of andere manier tolerantie.
Sommige katten zitten liever naast hun baasjes dan op schoot vanwege hun onafhankelijke aard, verzorgingsgewoonten en behoefte aan veiligheid en zekerheid. Er zijn echter manieren om uw kat aan te moedigen op uw schoot te gaan zitten door een veilige, comfortabele en liefdevolle omgeving te bieden, traktaties en positieve bekrachtiging te gebruiken en geduldig te zijn.
Onthoud dat katten unieke wezens zijn met hun eigen persoonlijkheid en voorkeuren, dus raak niet ontmoedigd als uw kat nog steeds liever naast u zit dan op uw schoot.